Aandachtig blijven in een wereld vol veranderingen

In een snel veranderende wereld is het soms moeilijk om het hoofd koel te houden, zeker als leider zijnde. Hoe blijf je in deze tijd nog steeds de beste leider die je kunt zijn? Door te werken aan je soft skills.


Bij Google ligt het niveau hoog en een burn-out altijd op de loer. Chade-Meng Tan, een van de eerste medewerkers van het bedrijf, merkte dat zijn collega’s moeite hadden met het werk loslaten. De software engineer had er zelf minder moeite mee. Hij mediteerde regelmatig, waarbij hij zich concentreerde op zijn ademhaling. Het hielp hem om de stress los te laten en rustig te blijven. Daarnaast kwam hij tijdens meditatie op nieuwe ideeën. Hij besloot dat dat precies hetgeen was wat Google nodig had. In 2007 startte hij een cursus mindfulness voor al zijn collega’s. Hoewel de werknemers er in eerste instantie weinig zin in hadden, kwamen ze er al snel achter dat het echt kan helpen. Ze voelden zich kalmer, helder en meer gefocust. Ze konden hun werk aan het einde van de dag loslaten en genieten van hun vrije tijd.

 

De leiders van Google ontdekten de cursus van Tan en welke voordelen het had. Hun werknemers waren gezonder, gelukkiger en productiever. Tan werd uiteindelijk de leider van een geheel nieuwe afdeling die zich richt op persoonlijke groei. Tegenwoordig is die afdeling een eigen instituut dat mindfulness aan andere bedrijven leert. Tan staat nog altijd aan kop.

 

Soft skills

In Silicon Valley is het een grote hit: mindfulness. Sommige mensen zijn hier wat huiverig over, omdat het snel doet denken aan zweverige onzin. Maar dat is het niet. “Het is een manier om je soft skills te ontwikkelen”, legt Wibo Koole, directeur van het Centrum voor Mindfulness en schrijver van de boeken Mindful leiderschap en Mindful werken, uit. “Het leert je om beter met mensen om te gaan, beter te communiceren en beter met stress om te gaan. Het helpt je als leider om een gezamenlijke focus te creëren met je werknemers.”

 

“Leiderschap is mee veranderen en daarbij is het belangrijk om je aandacht goed te gebruiken. Als je niet snapt wat er gebeurd, dan is het snel over”, aldus Koole. “Het helpt je om in veranderingen mee te durven gaan, zonder jezelf kwijt te raken.” Mensen die met mindfulness aan de slag zijn gegaan zijn rustiger, hebben meer overzicht en laten zich minder meeslepen door emoties en gedachtestromen. Daarnaast luisteren ze beter naar zichzelf en anderen en werken ze meer gefocust.

 

Bij leiders richt mindfulness zich op een aantal belangrijke competenties. Er wordt gewerkt aan je mentale veerkracht, zodat je minder meegesleept wordt en je je vitaler voelt. Dat doe je door te leren schakelen tussen erg geconcentreerd en gericht werken, en het overzicht houden. Daarnaast wordt er gewerkt aan betere communicatie met je werknemers, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen. Ook wordt er gelet op bekende valkuilen, bijvoorbeeld blijven doorwerken tot je een burn-out hebt. Je leert hoe je die kunt vermijden. De technische vaardigheden van leiderschap heb je al, maar mindfulness richt zich op de soft skills. Het leert je een betere leider te zijn.

 

Drie minuten

Deze soft skills verbeteren kan al door een kleine wijziging door te voeren binnen een bedrijf: reflectiemomenten tijdens een vergadering. Koole deed er samen met Peter den Heijer, van het Leiden Institute of Advanced Computer Science, en Christoph J. Stettina van het Centre for Innovation en het Centrum voor Mindfulness onderzoek naar. Ze vroegen twee organisaties om hun stand-ups, een kleine dagelijkse vergadering met teams, iets aan te passen. Bij een organisatie werd gevraagd om drie minuten stil te zijn en te reflecteren, bij de ander werd er drie minuten naar muziek geluisterd. Een derde organisatie veranderde niets in zijn werkwijze, als controle. Wat bleek? De mensen die stil waren luisterden daarna beter naar elkaar, maakten beter samen beslissingen en er werd beter met emoties omgegaan.

 

Dit ziet Koole ook terug bij organisaties waar hij trainingen gaf. “Ik heb een training gegeven bij een organisatie in de financiële sector, waar op dat moment veel veranderingen waren. Je zag daarna een groot verschil in de werksfeer. Mensen hadden weer plezier in hun werk. En ze zeiden zelf ook dat ze beter opgewassen waren tegen de veranderingen die er optraden. Het was weer leuk om er aan mee te werken.” Daarnaast gaven werknemers aan weer beter te slapen en meer contacten op te doen. “En dat uit zich weer in hoe ze presteren.”

 

Trainingen

Hoe je dit allemaal precies aanpakt, is te leren in diverse trainingen. Hierbij volg je bijvoorbeeld zes tot acht weken lang een wekelijkse training. Daarbij wordt de aandacht gericht op samenwerking, communicatie en hoe emoties aan bod mogen komen.

 

Wil je er vervolgens mee aan de slag binnen het bedrijf, dan moet je als eerste bedenken welke cultuur je wilt bereiken. “Wil je er een waarbij je je vooral richt op het doel en hoe je daar zo snel mogelijk komt, of is de reis ook belangrijk?” Vervolgens kun je trainingen voor werknemers introduceren, bijvoorbeeld meditatie of yoga. Het resultaat is dat zowel jij als je medewerkers beter omgaan met stress, beter communiceren en gemotiveerder zijn in het werk. Want hoe belangrijk het uiteindelijke doel van het bedrijf ook is, hoe je er komt is minstens even belangrijk.


Aanmelden of account aanmaken

Aanmelden of account aanmaken

Welkom terug,

Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Maak een account aan...

Een nieuw wachtwoord is onderweg. Check uw email

Terug naar login